Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

















Προτεραιότητα για την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ,
η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,
η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάκτηση της εργασίας

Α. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

1)   Δωρεάν παροχή ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχιας. Δωρεάν παροχή ρεύματος 300KW κάθε μήνα σε 300.000 νοικοκυριά.
2)   Προγράμματα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες μέσω κοινωνικών και συμβεβλημένων παντοπωλείων, σε συνεργασία με τοπική αυτοδιοίκηση, εκκλησία, ΜΚΟ και οργανώσεις αλληλεγγύης. 
3)    Σταδιακή αποκατάσταση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων με πρώτο μέτρο την επαναφορά της 13ης σύνταξης (δώρο Χριστουγέννων) σε 1.262.920 δικαιούχους με σύνταξη μέχρι 700 ευρώ.
4)    Πρόγραμμα εξασφάλισης 30.000 κατοικιών (των 30, 50, και 70 τ.μ.), για κάλυψη στεγαστικών αναγκών, μέσω επιδότησης του ενοικίου τους με 3 ευρώ / τ.μ. /μήνα.
5)    Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και ανέργους. Η ιατρική περίθαλψη θα παρέχεται δωρεάν σε όλους τους κατοίκους της χώρας μέσα από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια βαθμίδα του ΕΣΥ, τα δε φάρμακα θα παρέχονται δωρεάν στους ανασφάλιστους με μέσο συνολικό κόστος 350 εκ ευρώ.
6)   Ειδική κάρτα δωρεάν μετακίνησης με τα Αστικά Λεωφορεία και το Μετρό για τους άνεργους και για όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
7)   Κατάργηση εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά στο καθεστώς του 2011, με τιμή εκκίνησης 0,90 ευρώ / λίτρο.

Β. ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

1)   Άμεσα μέτρα για την άρση τη καταστολής της πραγματικής οικονομίας. Συστήνουμε Ειδικές Επιτροπές Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων


δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι οι δόσεις δύνανται να επεκταθούν και πέραν των 84.
2)   Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
3)   Επαναφορά αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ.
4)   "Νέα σεισάχθεια" στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ίδρυση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης.
5)   Ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Αναβάθμιση συνεταιριστικών τραπεζών.
Ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες.
6)   Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανεξαρτήτως ηλικίας.
7)   Νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης δανείων σε τοκογλυφικά funds.

Γ) ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1)   Πρόγραμμα απασχόλησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία. Κόστος διετίας 5 δις ευρώ, με 3 δις το πρώτο χρόνο.
2)   Επαναφορά εργασιακής νομοθεσίας / μετενέργειας / συλλογικών συμβάσεων. Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων.
3)    Διεύρυνση αριθμού δικαιούχων επιδόματος ανεργίας. Ανάλογα με την εξοικονόμηση από τη μη παροχή επιδομάτων για τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας

Δ) ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

1)    Περιφερειακή συγκρότηση του κράτους / αντικατάσταση του "Καλλικράτη" με νέο θεσμικό πλαίσιο για την αυτοδιοίκηση. Σταδιακή αύξηση των πόρων της αυτοδιοίκησης.
2)    Ενίσχυση των θεσμών της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και εισαγωγή νέων θεσμικών εφαρμογών άμεσης δημοκρατίας στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος με λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών, ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου, κατάργηση του ιδιότυπου νομικού καθεστώτος για την ποινική ευθύνη υπουργών.
3)    Επαναχάραξη του χάρτη λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
4)    Αποφασιστική πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου