Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Λήγουν» το 2020 τα 10 από τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ



Kst
Γ. Ανδριώτης:Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΗ
«Λήγουν» το 2020 τα 10 από τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που καλύπτουν το 30% της ζήτησης

Από τις 14 λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι 10 «λήγουν» το 2020 γιατί έχουν πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της επιχείρησης Γιώργος Ανδριώτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Παρά τα πάνω από 2 δισ. ευρώ ανεξόφλητων λογαριασμών, έχει βρεθεί λύση για τις δύο νέες μονάδες σε Πτολεμαΐδα και Μελίτη, όπως σημείωσε.
Ο κ.Ανδριώτης προειδοποίησε σε σχέση με την αξιοπιστία των πληροφοριών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τη ΔΕΗ. «Είμαστε ακόμη στη φάση των διαπραγματεύσεων και από ότι φαίνεται δεν έχουν κλείσει ακόμη ... δεν ξέρω από πού αντλούν τις πληροφορίες τους τα ΜΜΕ που κάθε τόσο μιλούν για συμφωνία σε ορισμένα θέματα. Μένει να δούμε το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας», όπως είπε.
Ο αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΔΕΗ συνέχισε δίνοντας τις δικές του πληροφορίες σε σχέση με «τα ζητούμενα, να δοθεί το 40% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, όπως λένε τα ΜΜΕ».
«Για τις λιγνιτικές μονάδες, από τις 14 της ΔΕΗ οι 10 είναι υπό προθεσμία, "λήγουν" το 2020, γιατί είναι παλιές, ρυπογόνες, έχουν πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης, της τάξης του 30%, ενώ σύγχρονες όπως η Πτολεμαΐδα 5 που κατασκευάζεται ήδη θα έχει πάνω από 40% ... με το ίδιο κάρβουνο θα παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια και πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα», όπως είπε.
«Επομένως», κατά τον κ. Ανδριώτη, «αν δεν μιλάμε για αυτές τις δύο (την Πτολεμαΐδα 5 που δεν τελείωσε ακόμη και την Μελίτη 1 που είναι σχετικά σύγχρονη και "λήγει" το 2040), όπως και δύο μονάδες της Μεγαλόπολης που "λήγουν" το 2025, τι νόημα έχει η συζήτηση; Ποιος ιδιώτης θα δώσει χρήματα να αγοράσει μονάδες για τρία χρόνια; Επενδύσεις εκσυγχρονισμού γίνονται ήδη σε κάποιες μονάδες όπως του Αγίου Δημητρίου, αλλά αφορούν μόνο συστήματα απορρύπανσης, να παράγουν λιγότερο διοξείδιο του θείου, του αζώτου κτλ. Αυτά δεν αλλάζουν το βαθμό απόδοσης των μονάδων και το διοξείδιο του άνθρακα ανά κιλοβατώρα».
Εξάλλου, σημείωσε ότι «σήμερα, από τις 50 τεραβατώρες ζήτησης, οι λιγνίτες καλύπτουν περίπου το 30%».
Το ενδιαφέρον κάποιου επιχειρηματία, σημείωσε επίσης, «είναι και θέμα τιμής, μπορεί να υπάρχει κάποιος που θα θέλει να τις πάρει για ένα κομμάτι ψωμί, αυτό πρέπει να το δούμε κι εμείς»
«Μιλάμε για τους λιγνίτες και τα νερά», όπως διευκρίνισε, «δεν μιλάει κανείς για φυσικό αέριο, γιατί δεν είναι μονοπώλιο η ΔΕΗ, υπάρχουν 2.500
MW ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, περίπου όσο και η ΔΕΗ»,.
Έχει πιάσει ήδη έναν από τους βασικούς στόχους η ΔΕΗ
Όπως είπε στη συνέχεια ο ίδιος, «η παραγωγή και οι εισαγωγές που κάνει η ΔΕΗ σήμερα, καλύπτουν περίπου το 50% της ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα όπου υπάρχει ανταγωνισμός (τα νησιά είναι μία άλλη περίπτωση καθώς εκεί υπάρχει μόνο η ΔΕΗ). Το υπόλοιπο 40% που χρειάζεται η ΔΕΗ για να καλύψει το 90% των πελατών της λιανικής, το αγοράζει, από ιδιώτες παραγωγούς, εισαγωγές κτλ. Ήδη δηλαδή, ένας από τους βασικούς στόχους της απελευθέρωσης, που είναι το μερίδιο και στην παραγωγή να μην ξεπερνά το 50% έχει ουσιαστικά επιτευχθεί», όπως είπε.
Ένα από τα σοβαρά προβλήματα είναι η αντικατάσταση των παλιών μονάδων, καθώς «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες με λιγνίτη φρόντισαν την προηγούμενη δεκαετία να εκσυγχρονίσουν το στόλο τους, η Γερμανία, η Τσεχία, η Πολωνία κτλ. Έχουν πλέον σύγχρονες μονάδες, με καλούς και ανταγωνιστικούς βαθμούς απόδοσης. Η ΔΕΗ δυστυχώς, παρότι
 υπήρχαν αποφάσεις των ΔΣ της από το 2007 και για την κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 και για την κατασκευή της Μελίτης 2, δεν προχώρησε σε αυτές τις επενδύσεις», τόνισε ο κ.Ανδριώτης.
«Αυτή η διοίκηση, είναι τώρα υποχρεωμένη σε δύσκολες συνθήκες ρευστότητας να κάνει πολύ μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων. Το 2016 επενδύθηκαν στους λιγνίτες περίπου 600 εκατ. ευρώ ... υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας που οφείλεται κυρίως στους απλήρωτους λογαριασμούς , είναι πάνω από 2 δισ. ευρώ οι οφειλές των καταναλωτών. Είναι περίπου ο μισός τζίρος της ΔΕΗ. Αν συνδυαστεί αυτό και με τις ανάγκες επενδύσεων, γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες», σημείωσε.
Πάντως, «έχουν αντιμετωπιστεί προβλήματα. Για την Πτολεμαΐδα 5 περίπου το μισό κόστος καλύπτεται από κοινοπρακτικό δάνειο ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως γερμανικών και τα υπόλοιπα τα έχει ήδη εξασφαλίσει η ΔΕΗ, επομένως δεν υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Για τη Μελίτη 2 επίσης προχωράει η πρόταση για συνεργασία με την κινεζική εταιρεία, που θα χρηματοδοτήσει το έργο», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου