Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Η κλιματική αλλαγή, η ΓΕΝΟΠ κι ο Τραμπ


Σταμάτης Θεοδωρόπουλος


Οι παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στην Ομοσπονδία είχαν γνώση για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή αιφνιδιάστηκαν από το περιεχόμενό της;


Εχθές 5 Ιουνίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή την ημέρα, πέφτει  βαριά η σκιά της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, μετά την εξτρεμιστική, σε βάρος όλης της ανθρωπότητας και του πλανήτη, απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή η ανόητη και  επικίνδυνη απόφαση που πάρθηκε στο όνομα της απώλειας θέσεων εργασίας στην αμερικανική βιομηχανία των ΗΠΑ, προκάλεσε παγκόσμιες αντιδράσεις και έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία νέων, διεθνών συμμαχιών για την προάσπιση της συμφωνίας για το Κλίμα. Σε αυτές τις συμμαχίες πρωτοστατούν, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο αμερικανός μεγιστάνας, πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, οι κυβερνήσεις 30 εκ των 50 πολιτειών των ΗΠΑ, εκατοντάδες αμερικανικές επιχειρήσεις, οργανώσεις και άλλοι φορείς. Ακόμη εκατόν ενενήντα έξη χώρες του πλανήτη παραμένουν στην Συμφωνία, με εξαίρεση τη Συρία που βρίσκεται σε πόλεμο και τη Νικαράγουα που θεωρεί ότι η Συνθήκη του Παρισιού δεν καλύπτει την Κλιματική Αλλαγή με όσα αποφάσισε.
Ακόμη η Ευρώπη ολόκληρη δηλώνει δια του στόματος του προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπής Ζ Κ. Γιούνκερ, ότι «η Ενέργεια και η Κλιματική Αλλαγή δεν ανατρέπονται στην Ευρώπη». Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες δηλώνουν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και να τις βοηθήσουν να πετύχουν τους στόχους που θέτει η συνθήκη για την Κλιματική Αλλαγή και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, για να καταπολεμήσουν μαζί με τους συμμάχους τους την επερχόμενη Αλλαγή του Κλίματος και τα φαινόμενα που την συνοδεύουν, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, το λιώσιμο των πάγων, η ανύψωση των θαλασσών μέχρι τα 2 μέτρα, η αλλαγή του κλίματος με τα γνωστά  καιρικά φαινόμενα, El Ninio, La Ninia, που αφήνουν στο πέρασμά τους μεγάλες καταστροφές και χιλιάδες νεκρούς,  η καταβύθιση του ¼ των παράκτιων περιοχών του πλανήτη και τα εκατομμύρια θύματα που θα την συνοδεύουν, το δυσβάστακτο κόστος των πολλών τρις εκατομμυρίων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση της. Μόνο για την Ελλάδα θα απαιτηθούν στο τέλος του αιώνα 800 δις εκατομμύρια για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.        
Εξαίρεση και μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε μια ανακοίνωση της Ομοσπονδία των εργαζομένων στη ΔΕΗ της οποίας η προσφορά στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας είναι γραμμένη στην ιστορία με χρυσά γράμματα.
Με μια προφανώς άστοχη το λιγότερο, τουλάχιστον ως προς τη διατύπωση της, ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ, με αφορμή την Ημέρα του Περιβάλλοντος, «μοιάζει» να καταγγέλλει ως «συνωμοσία κινεζικών πολυεθνικών» την κλιματική αλλαγή και μοιάζει να θεωρεί ότι την ξεσκέπασε ο Ντόναλντ Τραμπ!
Χαρακτηρίζει μάλιστα (την κλιματική αλλαγή) και ως «δημιούργημα των συμφερόντων» που οραματίζονται το τέλος των ορυκτών καυσίμων.
Η ανακοίνωση αναρωτιέται επίσης εάν η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού, ξεσκεπάζει το «κατασκεύασμα» που λέγεται «κλιματική αλλαγή»!
Τόσο η ανθρωπότητα ολόκληρη όσο και το Ελληνικό Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι μαζικά υπέρ της προστασίας του κλίματος, που οι παρενέργειες  και οι καταστροφές του πλήττουν κυρίως τους εργαζόμενους και τους ευάλωτους των κοινωνιών.
Εκτός από την ακύρωση της παγκόσμιας προσπάθειας για την Κλιματική Αλλαγή, στο όνομα της οποίας συμμετέχει ολόκληρη η ανθρωπότητα  πλην Τραμπ, η ανακοίνωση αυτή ηρωοποίησε, θέλω να πιστεύω άθελα της και από αστοχία στη συγγραφή, τον πιο ανόητο και τον πιο επικίνδυνο «ηγέτη» του πλανήτη, Ντόναλντ Τραμπ, που ασχημονεί σε βάρος της ανθρωπότητας και του περιβάλλοντος αλλά και της νοημοσύνης των κοινωνιών.
Ίσως να πρέπει να σημειώσουμε, διότι έχει κι αυτό τη σημασία του, πως η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα ελάχιστες ημέρες μετά το συνέδριο της ΓΕΝΟΠ και ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και εδώ να θέσω ένα ερώτημα.
Οι παρατάξεις που δραστηριοποιούνται στην Ομοσπονδία είχαν γνώση για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή αιφνιδιάστηκαν από το περιεχόμενό της;
Θεωρεί κάποιος πως οι παρατάξεις από όλο το φάσμα του συνδικαλιστικού και γιατί όχι και πολιτικού γίγνεσθαι της Ομοσπονδίας των εργαζομένων της ΔΕΗ συνταυτίζονται με την ανακοίνωση και έχουν κοινή γραμμή πλεύσης με αυτήν;
Αυτό μόνο κάποιος ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως εμπειρία από συνδικάτα θα μπορούσε να το πιστέψει εκτός αν είσαι ο ΣΚΑΪ που για δικούς σου λόγους το πιστεύεις και το κοινωνείς.
Η Ελλάδα έχει βεβαίως λιγνίτη μα και αέρα και είναι ιδιαίτερα γνωστή για τον ήλιο της ο οποίος βρίσκεται σε σταθερή επάρκεια κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.
Καμία πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα δίδεται από την ίδια τη φύση απλόχερα στον Ελλαδικό χώρο μα και κανένα ορυκτό καύσιμο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση μας και στα εδάφη της Ελλάδας (ιδιαίτερα στους Νομούς Κοζάνης- Φλώρινας, Αρκαδίας μα και αλλού) δεν μας αφήνουν αδιάφορους και οφείλουμε να μην τους γυρίζουμε την πλάτη.
Όλα στο μέτρο τους μπορούν να συνυπάρχουν και να προσφέρουν.
Ίσως αυτό να αποτελεί και τον μοναδικό τρόπο να αποφεύγονται αστοχίες και πιθανές παρερμηνεύσεις και οι ΣΚΑΪ με τους λοιπούς τους φίλους.
Το μέτρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου