Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Υπόθεση Σαουδικής Αραβίας:Γιατί φυγομαχεί ο Ανδρ. Λοβέρδος;

 Χρήστος Αλεξίου
 
Είναι εντυπωσιακή η πολιτική επιπολαιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου. Ενώ, εδώ και πάνω από δυο εβδομάδες έχει γίνει θαμώνας των τηλεοπτικών παραθύρων και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και εφημερίδων, έχοντας υψώσει την αντιπολιτευτική παντιέρα για το θέμα της πώλησης ελληνικού στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, αντί να κάτσει στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη, και να ακούσει τι έχει να του απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε ερώτηση που ο ίδιος ο βουλευτής της ΔΗΣΥ του υπέβαλλε, προτίμησε να γίνει καπνός, και να πάει … κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στην Ιταλία. Την οποία, όμως, όπως φαίνεται καθόλου δεν παρακολούθησε, αφού από το πρωί μέχρι το βράδυ βγαίνει τηλεφωνικά σε εκπομπές για να μιλήσει για το θέμα της Σ. Αραβίας. Τσάμπα τα έξοδα που του πλήρωσε η Βουλή για να πάει Ιταλία...
 
Άραγε, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως διατείνεται ο ίδιος, είναι σοβαρή αυτή η στάση; Εκτός κι’ αν επέλεξε να φυγομαχήσει και την ερώτηση που υπέβαλε στον Νίκο Κοτζιά, την έκανε για τα μάτια του κόσμου. Όπως και να ’χει, ο υπουργός Εξωτερικών την επόμενη εβδομάδα θα λείπει σε προγραμματισμένο - εδώ και τρείς εβδομάδες - ταξίδι στην Ινδία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.

Ας ελπίσουμε να μην βγει τώρα ο Α. Λοβέρδος με τίποτα «δεκάρικους» και να ισχυρίζεται ότι την ευθύνη την έχει ο υπουργός Εξωτερικών. Εκτός κι αν θεωρεί ότι για χάρη του έπρεπε να αναβάλει ο Ν. Κοτζιάς το ιδιαιτέρως σημαντικό ταξίδι σε αυτές τις τρείς χώρες, εκ των οποίων σε μια μεγάλη παγκόσμια δύναμη, την Ινδία. Για να επικαλεστεί κάτι τέτοιο, βέβαια, θα πρέπει να δικαιολογήσει το γιατί ο ίδιος επέλεξε να «παραλείψει» την κοινοβουλευτική διαδικασία της απάντησης για ένα σοβαρότατο θέμα, όπως διατείνεται, και να πάει ταξίδι στην Ιταλία.
 
Ως γνωστόν, εξαιτίας της απουσίας Λοβέρδου από την Ελλάδα, την περασμένη Πέμπτη, η συζήτηση επί της ερωτήσεως του βουλευτή της ΔΗΣΥ, αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη. Οπότε, όμως, θα λείπει ο Ν. Κοτζιάς. Καθίσταται εμφανές ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και η Νέα Δημοκρατία, προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και να κρατήσουν το θέμα της Σ .Αραβίας όσο περισσότερο γίνεται στην επικαιρότητα ώστε να αιωρούνται σκιές πάνω από κυβερνητικά στελέχη, όπως σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών. Στο μεταξύ, ως περιφερόμενος θίασος, διαρρέουν δεξιά και αριστερά «απόρρητα» έγγραφα. Άραγε, έναντι ποίου τιμήματος τους τα παραχώρησαν οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί που τους τα έδωσαν; Διότι, είναι προφανές, ότι, προτού φτάσουν στα χέρια των Λοβέρδου και ΝΔ, κάποιοι κρατικοί υπάλληλοι ή παράγοντες κρατούσαν «απόρρητους» αυτούς τους φακέλους.
 
Τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ορισμένοι «νεροκουβαλητές ειδήσεων», αναπαράγουν τη λάσπη ότι ο υπουργός Εξωτερικών ήξερε -δήθεν- από το τέλος του 2016 ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το θέμα της Σ. Αραβίας, αλλά δεν έκανε τίποτα. Είναι σίγουροι ότι είναι έτσι τα πράγματα; Διότι, εάν πράγματι έχουν στα χέρια τους όλα τα «απόρρητα» έγγραφα, τότε θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι και αυτό δεν συμβαίνει, και ότι εκεί μέσα γράφονται πολλά άλλα τα οποία κινούνται στο εντελώς αντίθετο μήκος κύματος από όσα έχει «διαρρεύσει» έως τώρα η αντιπολίτευση. Εκτός κι αν τα ξέρουν όλα αυτά, αλλά χρησιμοποιούν μόνον ό,τι τους βολεύει από τα «απόρρητα».
 
Εάν καταργούσε το «ποινολόγιο» ο Κοτζιάς, όπως έγραψε ο γνωστός υμνητής των μνημονίων, με προϋπηρεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις κάπου εκεί στα... «σύνορα» της Κλαυθμώνος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών για το απαράδεκτο φαινόμενο της διαρροής «απορρήτων» εγγράφων, και έβγαζε στη δημοσιότητα τα «απόρρητα» για το θέμα, τότε να ήταν σίγουρος και ο «αρθρογράφος» και ο Α. Λοβέρδος, ότι δεν θα είχαν που να κρυφτούν. Το ότι δεν το κάνει, ας μην το θεωρούν γνώρισμα αδυναμίας. Αντίθετα, είναι δείγμα υπευθυνότητας στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και της διεθνούς εικόνας της. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται για τις σχέσεις με μια σημαντική διεθνώς χώρα, όπως η Σαουδική Αραβία, η οποία, ως γνωστόν, τελευταία δεν διάγει περίοδο έντασης στις σχέσεις της με την Τουρκία. Κάτι που αφορά άμεσα την Ελλάδα.
 
Οι αμπελοφιλοσοφούντες περί «ποινολόγιου Κοτζιά», οι οποίοι ισχυρίζονται ότι διαρρέουν τα «απόρρητα» για να «λάμψει η αλήθεια», καλό θα ήταν να απαντήσουν: Δέχονται ή όχι τους νόμους που υπάρχουν στη χώρα (μάλιστα ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεως ΝΔ το 2004) περί της διαβάθμισης των κρατικών εγγράφων; Αν όχι, μπορούν να ζητήσουν να αλλάξουμε τους νόμους.

Θεωρούν σκόπιμο κάθε μικροκομματικός σπεκουλαδόρος να κυκλοφορεί με έναν φάκελο παραμάσχαλα και να τα μοιράζει σε «φίλια» συγκροτήματα Τύπου, όπως, άλλωστε, και τα προσωπικά δεδομένα ασθενών AIDS παλαιότερα; Είναι γνωστό ότι Νέα Δημοκρατία και Α. Λοβέρδος, κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης, κατέβαλαν φιλότιμες προσπάθειες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μπανανία και κράτος φαιδρής πορτοκαλέας. Περιμένουμε να δούμε τι έχουν να απαντήσουν για τα «απόρρητα» που αποδέσμευσε το FBI και έδωσε στην ελληνική Δικαιοσύνη, για το σκάνδαλο της Novartis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου