Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ



Η πολυδιάστατη προσωπικότητα του τεγεάτη μάρτυρα της Ειρήνης και βουλευτή της αριστεράς Γρ. Λαμπράκη φωτίστηκε πολύπλευρα το  περασμένο Σάββατο το βράδυ στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Τρίπολης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Φιλοτεχνικού Ομίλου της πόλης για την παρουσίαση του βιβλίου του Πάνου Τριγάζη «Ο Λαμπράκης και το Κίνημα Ειρήνης».

Ξεχωριστή η παρουσία και ομιλία, σε άπταιστα ελληνικά, του Ανρί Κοσόνγκο, εκπροσώπου του κινήματος «Πατρίς Λουμούμπα – Δράση για το Κογκό», ο οποίος αναφέρθηκε συγκινημένος στα δεινά του λαού του από τις ξένες επεμβάσεις και τους πολέμους, τόνισε τις δυνατότητες αναπτυξιακής ανόδου της Αφρικής στην πορεία του 21ου αιώνα, με δημοκρατικές και κοινωνικές κατακτήσεις των λαών της, ενώ εξέφρασε την αγάπη του προς τον Ελληνικό λαό και τον θαυμασμό του για τους αντιφασιστικούς και κοινωνικούς του αγώνες, ευχόμενος την ταχύτερη δυνατή απαλλαγή της Ελλάδας από τα σημερινά προβλήματα που την καταδυναστεύουν.

Για το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη  μίλησε στη συνέχεια ο καταγόμενος από τα Δολιανά, δημοσιογράφος της Αυγής και κριτικός λογοτεχνίας Κώστας Βούλγαρης, ο οποίος χαρακτήρισε τον συγγραφέα «συνεχιστή του έργου και των ιδεών του Γρ. Λαμπράκη».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Πάνος Τριγάζης, ο οποίος αναφέρθηκε στους σημερινούς στόχους του διεθνούς κινήματος για την ειρήνη και τον αφοπλισμό, τονίζοντας ότι «οι διεθνείς ισορροπίες αλλάζουν» και ότι «ο μύθος της παντοδυναμίας των ΗΠΑ έχει κλονιστεί ήδη από τα χρόνια της κυβέρνησης Μπους, με το φιάσκο των πολέμων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν». Επίσης, απέδωσε «τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα της λεγόμενης μόνης υπερδύναμης στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες, που αναλογούν περίπου στο 50% των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών», προσθέτοντας ότι «η ισχύς μιας χώρας δεν μπορεί να είναι μόνο στρατιωτική, αλλά απαιτείται να είναι και οικονομική και κοινωνική», καθώς και «σε άμεση συνάρτηση με τη διεθνή της θέσης και το ρόλο της υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας». «Αυτό ισχύει και για τη χώρα μας –τόνισε ο Π. Τριγάζης– προσθέτοντας ότι «το δικό μου σύνθημα είναι  Η ισχύς εν τη ειρήνη».

Τέλος, ο Π. Τριγάζης αναφέρθηκε, με την ιδιότητά του και ως υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόταση να οριστεί «Έτος Κύπρου» το 2014, «με αφορμή την συμπλήρωση τον Ιούλιο 40 χρόνων από το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στο νησί, αλλά και διότι «το Κυπριακό εισέρχεται σε νέα κρίσιμη φάση, που απαιτεί την ανάδειξη της ουσίας του προβλήματος και την δημιουργία ενός νέου διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους».

Αναφέρθηκε, τέλος,  ο Π. Τριγάζης, στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Σχέδιο Δράσης Σαράγεβο 2014» με βάση το  δίπτυχο  «Ειρηνική Ευρώπη – Ειρηνικά Βαλκάνια», επισημαίνοντας τον κίνδυνο   «στην Ουκρανία μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα γραμμή διαίρεσης της Ευρώπης, αν δεν βρεθεί δημοκρατική λύση στην κρίση που δεν μπορεί να έχει νικητή ούτε τη Δύση ούτε την Ρωσία, αλλά τον Ουκρανικό λαό ως σύνολο».

Στην εκδήλωση παρέστησαν και έκαναν παρεμβάσεις ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάς, ο Δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης., ο πρώην Δήμαρχος Τεγέας Δημ.  Βόσνος     και ο αγωνιστής της ειρήνης Τάσος Παπαζαχαρίας από τον ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας.


Την εκδήλωση προλόγησε εκ μέρους του Φιλοτεχνικού Ομίλου η Γωγώ Στάϊκου, και συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Θεοδωράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου