Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Συμφωνία του Π. Νίκα στην καταστροφή του περιβάλλοντος


 Το Ψήφισμα που επεξεργάσθηκε η ΠΣ Τζένη Δημητρακοπούλου για το περιβαλλοντοκτόνο νόμο που ψηφίστηκε με αρνητική ψήφο της παράταξης του κ. Νίκα

Επιστημονικοί φορείς, Θεσμικοί /αυτοδιοικητικοί φορείς, ενεργοί πολίτες, συλλογικότητες και τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στο Νομοσχέδιο, που κατέθεσε η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προς συζήτηση, αλλά και ψήφισή του σήμερα, για τον «Εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
Αναρωτηθήκαμε φαντάζομαι όλοι, γιατί επιλέχθηκε αυτή η χρονική στιγμή?
Γιατί μέσα στη δίνη μιας πρωτοφανούς ιστορικής συγκυρίας?     σε μια τραγική χρονική περίοδο για όλη την ανθρωπότητα, σήμερα που ουσιαστικά, η Βουλή είναι κλειστή και υπολειτουργούσα… όπως σχεδόν και η Τοπική Αυτοδιοίκηση?
Ειλικρινά θέλω να ξανασκεφτούμε σαν κοινωνία, πως είναι δυνατόν να επιλέχθηκε αυτή η ώρα?    Έγινε κάποιος λάθος προγραμματισμός? Τότε γιατί δεν το διορθώσανε?
Είναι προφανές.
Την ώρα που ο φόβος ακόμη κρατά τους πολίτες σπίτια τους, σχεδόν ανενεργούς και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να επιλέγουν συστηματικά και κατ’ εντολή των ανωτέρων τους, να μας δίνουν τη πληροφορία φιλτραρισμένη, περασμένη από το ψιλό κόσκινο της λογοκρισίας και με το σταγονόμετρο, υπενθυμίζοντάς μας κάθε λεπτό πως εκεί έξω καραδοκεί για μας ο θάνατος ….ποντάρουν, στο ότι λίγοι ασχολούνται τώρα με Νομοσχέδια?
Τι μας λένε λοιπόν, πως όλα τα άλλα δεν έχουν σημασία?
Πως για όλα τα άλλα που συνθέτουν τη λειτουργία της πολιτείας, δεν πρέπει να μιλάμε, δεν πρέπει να κρίνουμε τίποτα, δεν πρέπει να αντιδρούμε…και σε ένα επόμενο στάδιο τι? Τι ακριβώς θα μας ζητήσουν?
Σε τι μας «εκπαιδεύουν» ακριβώς?
Στον επόμενο τόνο, τι θα πρέπει να κάνουμε να μη σκεφτόμαστε κιόλας?
Δεν είναι ώρα να κουράζουμε τη σκέψη μας με ρητορικά ερωτήματα και λόγια που στους περισσότερους από εσάς, είμαι σίγουρη,  πως περνούν συχνά από τη σκέψη σας, και όσον αφορά το θέμα της συζήτησής μας, ακούστηκαν απόψεις πολλές Πανελλαδικά από ειδικούς, επιστημονικούς φορείς και συλλογικότητες, από συναδέλφους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης . Πρέπει όμως κι εμείς εδώ στη Πελοπόννησο να στείλουμε το δικό μας μήνυμα, να ενώσουμε τη φωνή μας με όλων των δυνάμεων που αντέδρασαν στο Νομοσχέδιο για το Περιβάλλον που τελικά, είναι νόμος του κράτους με μόνο  158 ψήφους 
Το νομοσχέδιο, αυτό,  αυτό που ψηφίστηκε είναι πιστή εφαρμογή, είναι η συνέχεια των θεσμικών εκείνων παρεμβάσεων, από το 1ο ακόμη μνημόνιο, που υπηρετούν τις κατευθύνσεις των Εργαλειοθηκών 1 & 2 του ΟΟΣΑ, και   τις ειδικές εκθέσεις του,   για τη χώρα μας,
Στόχο  τους?                       Μα τι άλλο….                                                   
Είναι
Η  διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας                                                                               ΛΕΝΕ
Είναι
Η  προώθησή της σε  ΝΕΑ  επενδυτικά πεδία                                                      ΛΕΝΕ
και  κυρίως                                                        
Είναι
Η άρση των όποιων εμποδίων για την «επιχειρηματικότητα»                    λένε

Να σας πω τι ΛΈΝΕ ΕΚΕΊ ΕΞΩ οι άνθρωποι που με τη ψήφο τους μας έστειλαν να τους εκπροσωπούμε από το δικό του μετερίζι ο καθένας μας? Από προθέσεις χορτάσαμε και από σπουδαίους τίτλους χορτάσαμε και από υποδειγματικές διατυπώσεις.
Ναι, είναι όλα αυτά που λένε , αλλά για τις παρέες τους, τους συγγενείς, τους κουμπάρους και τους αρεστούς της εκάστοτε εξουσίας,
Είναι όλα τα παραπάνω για την εξυπηρέτηση των εκάστοτε μεγάλων συμφερόντων, λένε οι πολίτες, ο λαός.
Η κατάθεσή του, από τη πρώτη στιγμή,
§  έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις σύσσωμων σχεδόν των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Greenpeace kai της WWF, που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα,

§  υπάρχει συλλογή υπογραφών που ξεπερνούν πλέον τις 30.000 για την απόσυρση του νομοσχεδίου.

§  Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Τμήμα το Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και οι Προέδροι και οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

§  Επιπρόσθετα ο Συνήγορος του Πολίτη,  και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο το ΓΕΩΤΕΕ επισήμαναν ότι τίθεται ζήτημα αντισυνταγματικότητας και σύγκρουσης του νομοσχεδίου με ευρωπαϊκές Οδηγίες.

§  Επίσης, το Ν/Σ όταν πρωτοήρθε στη διαβούλευση, είχε μόλις 50άρθρα, σήμερα εισήχθει στην ολομέλεια της Βουλής με 130 άρθρα τα οποία ουδέποτε  τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση
Πάνω απ’ όλα λοιπόν, τίθεται  ζήτημα δημοκρατίας καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που έχει συγκεντρώσει τόσο ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις, και ενώ είμαστε ακόμη σε καθεστώς περιορισμού, λόγω της πανδημίας και η συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι περιορισμένη. Μιλάμε για έλλειμμα δημοκρατίας.
Δεν μπορούμε να συζητάμε για ένα νόμο το οποίο παρουσιάζουν ως εκσυγχρονιστικό, σε συνθήκες ελλιπούς κοινοβουλευτισμού. Πρέπει να ακυρωθεί τώρα!
Το υπουργείο αγνόησε προκλητικά όλα τα παραπάνω, θυσίασε το περιβάλλον στο βωμό των «επενδύσεων» και το εκχώρησε στο κεφάλαιο, για να κερδοσκοπεί απρόσκοπτα.

Αυτό γιατί?.....
1ο.  Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις , Διεθνείς συμβάσεις και Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Υπονομεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο νομικό πλαίσιο της νομικής προστασίας του Περιβάλλοντος

2ο.  Καταργεί πρακτικά τις προστατευόμενες περιοχές NATURA, στις οποίες θα επιτρέπονται πλεον οι εξορύξεις μεταλλευμάτων και πετρελαίου, καθώς και η τουριστική-εμπορική αξιοποίησή τους
3ο.  Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, με την κατάργηση της αυτοτέλειας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Συγχωνεύει τους Φορείς Διαχείρισης, που ήταν ανεξάρτητοι επιστημονικοί - περιβαλλοντικοί φορείς, σε μία ακόμη Δομή στο ΥΠΕΝ, έτσι ώστε να είναι ελεγχόμενη υπηρεσία. Μια.

4ο.  Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι γνωστές μας ΜΠΕ, δεν θα ελέγχονται πλέον από κρατικές υπηρεσίες, αλλά από ιδιωτικές που θα επιλέγει και θα πληρώνει ο εκάστοτε επενδυτής!!! Δηλαδή Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει.

5ο.  Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα μέσα στις δασικές εκτάσεις, και κατά περίπτωση σε υγροτόπους και ρέματα. Επαναφέρει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων («οικιστικών πυκνώσεων») για 30 χρόνια, που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταστρατηγώντας έτσι το Σύνταγμα

6ο.  Ξεπουλά το δημόσιο και κερδοφόρο μονοπώλιο, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, του ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

7ο.  Απαλλάσσει με το άρθρο 119, την εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, από τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων και την εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων της. Δίνει ουσιαστικά παράταση στις Σκουριές χωρίς όρους.


8ο.  Επιδιώκει να μετατρέψει τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με απώτερο σκοπό να διευκολύνει τους ιδιώτες, να εμπλακούν στο έργο της διαχείρισης αποβλήτων.

9ο.  Αφαιρεί από τα Δημοτικά Συμβούλια την αρμοδιότητα να εισηγούνται και να αποφασίζουν για μια σειρά κρίσιμα ζητήματα (προστασία περιβάλλοντος, χρήσεις γης, πολεοδομικά, κανονιστικές αποφάσεις, κ.α.) και εκχωρεί αυτήν την αρμοδιότητα στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής. Απαξιώνει δηλαδή τα συλλογικά όργανα, μεταφέροντας αρμοδιότητες σε πλήρως ελεγχόμενα όργανα.


10ο.   Αλλάξει εκ βάθρων το πλαίσιο αδειοδότησης των ΑΠΕ, στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων, που πιέζουν για μεγάλες επενδύσεις. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
11ο.   Υπεραπλουστεύονται οι διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δεν λαμβάνονται μέτρα  κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.
12ο.            Τέλος με τροπολογία της τελευταίας στιγμής - κατατέθηκε το βράδυ της Παραμονής της Πρωτομαγιάς - που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το περιβάλλον, διπλασιάζει η κυβέρνηση τον μισθό στελεχών στα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, σε μια εποχή που οι περισσότεροι εργαζόμενοι στη χώρα αλλά και τον Πλανήτη, δοκιμάζονται και χάνουν τις δουλειές τους, που οι εργασιακές σχέσεις και οι συλλογικές συμβάσεις είναι στον αέρα.
13ο.                      Είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, κατά συνέπεια για την ανθρώπινη ζωή στην ολότητά της, στην ανθρώπινη ζωή των πολιτών μιας ήδη ταλαιπωρημένης χώρας.

Για τους όλους τους παραπάνω λόγους οι Νέοι Δρόμοι για τη Πελοπόννησο, καλούν μαζί με όλους τους πολίτες της Περιφέρειάς μας έστω και την ύστατη στιγμή την κυβέρνηση, να αποσύρει το νομοσχέδιο και τον κύριο Νίκα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο να δεσμευτεί, πως θα απαιτήσει την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ή τη κατάργηση του Νόμου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που επιχειρεί να την περιθωριοποιήσει, να την απαξιώσει και να τη χειραγωγήσει.
§  Η προστασία του περιβάλλοντος,
§  Η ολοκληρωμένη διαχείρισή του, υπέρ του κοινωνικού συνόλου,
§  Η προστασία των προστατευόμενων περιοχών που είναι κρατική περιουσία,
§  Η προστασία του δημόσιου χώρου και των φυσικών οικοσυστημάτων και
§  Η μη εκχώρησή τους στα μεγάλα οικονομικά πολυεθνικά συμφέροντα,
Πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα μας θα υπερασπιστούμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου κα όλης της χώρας με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά του Αντιπεριβαλλοντικού Νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου