Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Αλλαγή των δεδομένων στη διαπραγμάτευση!!!

"Άσπρη τρύπα" 809 εκατ. ευρώ αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές

"Άσπρη τρύπα" 809 εκατ. ευρώ αλλάζει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές
Δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 809 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς κατάφερε, από τη μία πλευρά, να συρρικνώσει το ποσοστό της ύφεσης της οικονομίας στο 0,2% το 2015 κι από την άλλη να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους επιτυγχάνοντας πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ! Το επίτευγμα αυτό, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως … «άσπρη τρύπα» 809 εκατ. ευρώ, δίνει στην Ελληνική πλευρά ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην επικείμενη νέα φάση διαπραγμάτευσης με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Καταρρίπτοντας όλα τα δυσμενή προγνωστικά των διεθνών οργανισμών αλλά και τις ίδιες τις αρχικές της εκτιμήσεις για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση πέτυχε πολύ καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από αυτές που είχε προβλέψει με το Μνημόνιο το οποίο υπέγραψε τον Αύγουστο του 2015. Το αποτέλεσμα είναι να έχει, πλέον, στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο το οποίο μπορεί να το αξιοποιήσει περιορίζοντας σημαντικά το δημοσιονομικό κενό του 2016, ώστε τα πρόσθετα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν φέτος να είναι ελάχιστου ύψους και εν τέλει ανώδυνα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Ας δούμε όμως, πιο αναλυτικά, πώς προκύπτει το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 809 εκατ. ευρώ το οποίο αλλάζει τα δεδομένα της επικείμενης νέας διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού της προγράμματος, δίδοντας ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά.
Στο Μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές τον Αύγουστο του 2015 είχε συμπεριληφθεί η πρόβλεψη ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα έφθανε στο 2,3% το 2015 κι ότι, ως εκ τούτου, το ονομαστικό ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν στα 175,658 δισ. ευρώ. Επιπλέον, στο Μνημόνιο που υπεγράφη τον Αύγουστο προβλεπόταν ότι ο προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα ύψους 439 εκατ. ευρώ ή 0,25% του ΑΕΠ.
Τελικά, οι τελευταίες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της κυβέρνησης δείχνουν ότι το 2015 η ύφεση περιορίστηκε στο 0,2% και το ονομαστικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 185,1 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης δεν καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 439 εκατ. ευρώ, όπως είχε προβλεφθεί στο Μνημόνιο, αλλά πρωτογενές πλεόνασμα 370 εκατ. ευρώ που ισοδυναμεί με το 0,2% του ΑΕΠ των 185,1 δισ. ευρώ! Έτσι, μεταξύ του αρχικώς προβλεφθέντος πρωτογενούς ελλείμματος των 439 εκατ. ευρώ και του τελικώς διαμορφωθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος των 370 εκατ. ευρώ, προκύπτει μια «άσπρη τρύπα» ή αλλιώς ένα δημοσιονομικό «μαξιλάρι» 809 εκατ. ευρώ που αποτυπώνει ένα πολύ καλύτερο του προβλεφθέντος στο Μνημόνιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, ικανό να συρρικνώσει στο ελάχιστο το δημοσιονομικό κενό του 2016 και να εξαλείψει τον κίνδυνο λήψης νέων επώδυνων μέτρων τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου