Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

OTE: Ένας «κόσμος», πολλές ταχύτητες εργαζομένων


Τάσος Γιαννόπουλος


Με αφορμή τις εν εξελίξει εκλογές στα σωματεία των περίπου 14.000 εργαζομένων του ομίλου ΟΤΕ, ρίχνουμε φως στον «κόσμο» (όπως λέει και η γνωστή διαφήμιση) της εργοδοτικής ασυδοσίας μίας από τις τρεις μεγαλύτερες Εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών και του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου στη χώρα μας

Στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη πολλά μέσα αναπαρήγαγαν το «δριμύ κατηγορώ» του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τον τρόπο λειτουργίας της.
Ακόμα λιγότερα, όμως, ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την επίθεση του κ. Τσαμάζ στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων του ομίλου, με αφορμή  το θέμα της διαπραγμάτευσης της συλλογικής σύμβασης.
Όπως ανέφερε ο CEO του ΟΤΕ «σε ό,τι αφορά στα εργασιακά και ειδικότερα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, δυστυχώς οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ έχουν εγκλωβίσει τους εργαζόμενους σε μια ατελέσφορη διεκδίκηση (ζητούν αύξηση 11% στους μισθούς και μονιμότητα)». Προσέθεσε, πώς «αν δεν υπογραφεί η νέα σύμβαση, οι εργαζόμενοι θα χάσουν πολλά επιδόματα (περίπου 30 στον αριθμό) και διεκδικήσεις, που δεν τα καλύπτει η σημερινή νομοθεσία και χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και όχι οι συνδικαλιστές».
Σας θυμίζει κάτι αυτή η ρητορική; Είναι η ίδια που χρησιμοποιεί η εργοδοσία αλλά και οι νεοφιλελεύθεροι «αναλυτές» προκειμένου να καλλιεργήσουν το έδαφος για τις αναγκαίες «μεταρρυθμίσεις»: περιστολή δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις, αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω (δηλαδή μείωση μισθών και περιστολή εργασιακών δικαιωμάτων).
Τι «ξέχασε» όμως ο κ. Τσαμάζ; Όπως τονίζει στο Left.gr η Σέβη Στάικου, υποψήφια με την «Αγωνιστική Συνεργασία», με αφορμή τις εν εξελίξει εκλογές στα σωματεία του ομίλου ΟΤΕ, η «αύξηση 11% στους μισθούς που αναφέρει ο CEO του ομίλου δεν είναι παρά η δική του δέσμευση και μάλιστα συμβατική του υποχρέωση, η οποία φέρει την υπογραφή του από το 2014».
Επίσης, «ο κ. Τσαμάζ οφείλει να διευκρινίζει ποιοί εργαζόμενοι λαμβάνουν αυτά τα 30 επιδόματα που ανέφερε και ποιό είναι το συνολικό κόστος» για τον όμιλο.
Όσο για την αναφορά στη μονιμότητα (γνωστό φετίχ των οπαδών της «ευελφάλειας» - για να θυμηθούμε και το newspeak των νεοφιλελεύθερων «εκσυγχρονιστών», η απαξίωση αυτού του «προνομίου»), δεν είναι παρά η συγκάλυψη των σχεδίων για ομαδικές απολύσεις. Άλλωστε μονιμότηα δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια», σημειώνει η κ. Στάικου υπογραμμίζοντας ότι αυτό που ζητούν οι εργαζόμενοι είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου