Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ;



"Μα καλά, από πού πίνετε νερό; Πού είναι τα ποτάμια;" είχε ρωτήσει ο Νταβί, αρχηγός της φυλής Γιανομάμι, αφήνοντας άφωνους τους δημοσιογράφους που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τη βράβευσή του στην Αθήνα στις αρχές του 1990 ως ένδειξη τιμής στον αγώνα των φυλών του Αμαζονίου που πλήττονταν από την επέλαση του πολιτισμού στα αχανή δάση της Βραζιλίας.
Τότε ο Νταβί δεν μπορούσε να διανοηθεί πως εμείς οι πολιτισμένοι καταφέρναμε να επιβιώνουμε όντας τόσο αποκομμένοι από το φυσικό περιβάλλον. Ήταν από τις πρώτες φορές που είχε ταξιδέψει εκτός του δάσους της Αμαζονίας και οι απορίες ήταν σοκαριστικά αληθινές.
Είκοσι έξι χρόνια μετά, όχι μόνο ο Νταβί, που είχε ταξιδέψει στον "πολιτισμένο κόσμο", αλλά όλα τα μέλη της φυλής Γιανομάμι γνωρίζουν πολύ καλά πώς είναι να ζεις σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον.
Ο ΟΗΕ από το 1972 καθιέρωσε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών και των κυβερνήσεων στα οικολογικά θέματα.
Από τότε έχει κυλήσει πολύς χρόνος και τα πράγματα που έχουν γίνει είναι πολύ λίγα.
Όλες οι νέες επιστημονικές έρευνες καταγράφουν όλο και πιο ανησυχητικά στοιχεία για την επιδείνωση των δεικτών του περιβάλλοντος. Τα δάση αποψιλώνονται με όλο και πιο έντονους ρυθμούς. Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα στους πόλους και καταλαμβάνουν όλο και μικρότερη επιφάνεια.
Τώρα ήρθε και η αποκάλυψη ότι τα υπολείμματα από τα χημικά και τα πλαστικά, που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, έχουν πλημμυρίσει τους ωκεανούς, οδηγώντας τα ψάρια σε εξάρτηση από αυτές τις ουσίες, με δραματικές συνέπειες στη φυσική εξέλιξη.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το κυνήγι του κέρδους από τους ανθρώπους οδηγεί στην περιβαλλοντική καταστροφή. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.
Με δεδομένη τη συνειδητή επιλογή πολλών κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο να αρνούνται πεισματικά να περιορίσουν την καταστροφή και τη διστακτικότητα των υπόλοιπων κυβερνήσεων να τολμήσουν, το μόνο που μένει είναι να αναλάβουν ακόμη πιο έντονη δράση οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Και δεν είναι λίγοι. Σήμερα, που είναι Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας ακούσουμε τους Νταβί όλου του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου