Διαχρονικά, και όχι μόνο μνημονιακά, είναι τα εγκληματικά λάθη των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στο ασφαλιστικό σύστημα. Το διαχρονικό έγκλημα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ είχε ως αποτέλεσμα τα ταμεία να απολέσουν περισσότερα από 100 δισ. ευρώ!
Τα δύο κόμματα:
1) Έχτισαν επί δεκαετίες ένα ασφαλιστικό σύστημα με αποσπασματικές, πελατειακού και ρουσφετολογικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, που ποτέ δεν ήταν δίκαιο, είχε τεράστιες ανισότητες και είχε, εδώ και πολλά χρόνια, πάψει να είναι βιώσιμο.
2) Υποχρέωναν τα ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος με αρνητική απόδοση και ουσιαστική μείωση της πραγματικής αξίας της περιουσίας τους.
3) Δεν επέτρεψαν στα ταμεία να επενδύουν τα διαθέσιμά τους σε τίτλους του Δημοσίου, όταν μάλιστα αυτοί είχαν πολύ υψηλά επιτόκια και παρά τις αυξανόμενες δανειακές ανάγκες του κράτους.
4) Οδήγησαν τα ταμεία σε πανάκριβο τραπεζικό δανεισμό για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους.
5) Αργότερα, υιοθετήθηκε από το ΠΑΣΟΚ λογική «τζόγου» για να «τονωθεί το Χρηματιστήριο» και να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις μέσω των διαθεσίμων των ταμείων. Πολλά ταμεία έμπλεξαν σε κερδοσκοπικά παιχνίδια ερήμην των μελών τους, ενώ κάποια κατέγραψαν τεράστιες ζημιές όταν -από ανάγκη ή από φόβο- πούλησαν τις μετοχές τους στη φάση της κατάρρευσης του Χρηματιστηρίου.
6) Η Ν.Δ. εξέθρεψε το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα, αφού η αγορά τους έδινε τη δυνατότητα να κρύψουν δημόσιο χρέος «κάτω από το χαλί» (δεν υπολογίζονταν στο χρέος της Γενικής Κυβέρνησης). Οι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου αυτού δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη και σήμερα, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που τα ταμεία έπεσαν θύματα απάτης και κλοπής από επιτήδειους που εισέπραξαν ληστρικές προμήθειες.
  Έγκλημα και στα χρόνια του Μνημονίου
Οι ίδιες πολιτικές ακολουθήθηκαν και στα χρόνια του Μνημονίου:
1) PSI (2012): μόνο από αυτό τα ταμεία έχασαν γύρω στα 13 δισ. ευρώ.
2) Εκτινάχθηκε η ανεργία και η «μαύρη εργασία», καλλιεργήθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, κατέρρευσαν οι ασφαλιστικές εισφορές.
3) Με τα Μνημόνια και με τους Νόμους Λοβέρδου και Κουτρουμάνη επλήγησαν κυρίως οι μικρές συντάξεις.
4) Τα ταμεία έφτασαν να έχουν άμεσο ταμειακό έλλειμμα 1,8% του ΑΕΠ και πάνω από 4% αν προσθέσει κανείς και τις οφειλές τους.
5) Το ΙΚΑ έχει έλλειμμα σχεδόν 1 δισ. ευρώ! Ο ΟΑΕΕ έχει έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ!
6) Το ΙΚΑ υπέστη:
α) Μείωση εισφορών 30% στα μνημονιακά χρόνια 2010-2014
β) Μείωση ασφαλισμένων 19,2% την ίδια περίοδο
γ) Μείωση των ασφαλισμένων από 2,5 εκατομμύρια σε λιγότερο από 2 εκατομμύρια μεταξύ 2009 και 2014
δ) Αύξηση των μερικώς απασχολούμενων σε 28% από 16% στο ίδιο διάστημα
ε) Μείωση των μισθών των ασφαλισμένων κατά 21,8%
στ) Σχεδόν οι μισές νέες συμβάσεις εργασίας είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης
ζ) Η σχέση συνταξιούχων προς ασφαλισμένους είναι 1:1,7, ενώ μίνιμουμ για τη βιωσιμότητα του ταμείου είναι το 1:2,1.
7) Αυτοαπασχολούμενοι:
α) Περισσότεροι από τους μισούς δεν καταφέρνουν πλέον να πληρώσουν τις εισφορές τους για περισσότερο από ένα εξάμηνο
β) Οι οφειλές προς τα ταμεία υπερβαίνουν τα 13 δισ. ευρώ
γ) Το ετήσιο έλλειμμα των ταμείων υπερβαίνει τα 3,7 δισ ευρώ
8) Συνολικά 330.000 συντάξεις βρίσκονται «στο περίμενε» εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των συνταξιοδοτήσεων μετά τις μεταρρυθμίσεις του 2010-2012.
9) Τελεσίγραφο Γιούνκερ: οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις, το καλοκαίρι τον πίεζαν να δεχθεί το τελεσίγραφο (χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς μείωση του χρέους), κατέβαιναν στις πλατείες και φώναζαν Ναι στο χαρτί που προέβλεπε ξεκάθαρα:
α) Άμεσο περιορισμό των πρόωρων συντάξεων,
β) Κατάργηση του ΕΚΑΣ
γ) Πλήρη εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 3863/2010 (Λοβέρδου / Κουτρουμάνη)
δ) Εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων μόνο από ίδιους πόρους
ε) Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων, άρα μείωση των εσόδων των ταμείων κατά περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ
στ) Πάγωμα συντάξεων έως το 2021.
  Τα 10 καταστροφικά μέτρα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και οι παρεμβάσεις ΣΥΡΙΖΑ
Καταλυτική είναι η σύγκριση ανάμεσα στα μέτρα που πήραν Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ πήραν 10 καταστροφικά μέτρα αποψίλωσης του ασφαλιστικού, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που κληρονόμησε εκρηκτικά ελλείμματα με δυναμική μέσα στον χρόνο, επέλεξε να τα αντιμετωπίσει με αύξηση εισφορών και όχι με μείωση κύριων συντάξεων.
Μάιος 2010: Κόβονται τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Αντικαθίστανται από «βοηθήματα» 200-400 ευρώ.
Αύγουστος 2010: Θεσπίζεται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Μειώσεις 3%-10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
Το 2011: Νέες περικοπές σε κύριες - επικουρικές συντάξεις. Επιβολή Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και μειώσεις 3%-14% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Η Ειδική Εισφορά επεκτείνεται στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3%-10%.
Το 2011: Αυστηροποιούνται κι άλλο τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ. Το χάνουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
Το 2011: Νέες μειώσεις 6%-14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
Αύγουστος 2011: Επιπλέον παρακράτηση 6%-10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
Νοέμβριος 2011: Κούρεμα 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών. Νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
Το 2012: Μειώνονται κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ. Περικόπτονται ξανά 10%-20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
Το 2012: Μειώνεται 5%-20% το άθροισμα κύριων, επικουρικών συντάξεων και μερίσματος.
Μετά το 2012: Μειώνονται ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. πήρε μόνο ένα μέτρο και δεσμεύθηκε για παρεμβάσεις συνολικού κόστους 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ):
Τον Ιούλιο του 2015 αυξήθηκε η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 4%-6% για τις κύριες (επί του αρχικού ποσού του Δεκεμβρίου 2009) και θεσπίστηκε εισφορά 6% για τις επικουρικές (στο καταβαλλόμενο ποσό).