Του Γιώργου Κυρίτση

Γιατί είναι λανθασμένη η πρόταση που διατύπωσε από τις στήλες της "Αυγής" ο βουλευτής Aλ. Τριανταφυλλίδης: Αν διαβάσει κανείς την πρόταση για επιβολή διδάκτρων στα δημόσια σχολεία, θα μείνει με την εντύπωση ότι επιδιώκεται να βρεθεί λύση σε δύο θέματα: της ανάγκης των μαθητών και της ενδημικής, σχεδόν, υποχρηματοδότησης της Παιδείας. Ωστόσο, πρόκειται για πρόταση η οποία βρίσκεται στον αντίποδα αυτών που πρεσβεύει η Αριστερά, που στο παρελθόν την είχε προτείνει σε παραλλαγή ο Στέφανος Μάνος. Η λογική που λέει ότι το δημόσιο σύστημα πρέπει να είναι δωρεάν για τους φτωχούς και να κοστίζει επιπλέον για τους έχοντες, όσο κι αν φαίνεται δίκαιο, στην πραγματικότητα δυναμιτίζει την αντίληψη της καθολικότητας των υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες και των πολιτών προς το κράτος και τη μετατρέπει σε σχέση α λα καρτ.
Στο ασφαλιστικό, παραδείγματος χάρη, η κυβέρνηση επιμένει ότι η κατώτατη σύνταξη θα δίνεται σε όλους, χωρίς περιουσιακά κριτήρια, ακριβώς επειδή θέλει να τονίσει την υποχρέωση του κράτους προς όλους τους πολίτες και την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητά του στα θέματα αυτά.
Αντιστοίχως, η δημόσια και δωρεάν Παιδεία, την οποία με τόση λύσσα πολεμάει το σύστημα και για την οποία δόθηκαν τόσες μάχες με το Άρθρο 16, είναι δημόσια και δωρεάν ανεξαρτήτως του εισοδήματος και της περιουσίας των γονέων. Σε αντίθετη περίπτωση, και χωρίς φυσικά υπαινιγμό ότι αυτό εννοεί ο βουλευτής, ανοίγει ο δρόμος για ένα μίνιμουμ κράτος για τα φτωχά στρώματα, το οποίο είναι απολύτως αδιάφορο γι' αυτούς που δεν εξαρτώνται από την κρατική μέριμνα. Ακόμη περισσότερο, δημιουργεί εύφορο ιδεολογικό έδαφος για όποιον, και ο όποιος αυτός σίγουρα θα είναι πλούσιος, κρίνει ότι μπορεί να αυτοεξαιρεθεί από μέρος των δημόσιων βαρών, αυτοεξαιρούμενος και από τις παροχές. Θα μπορεί, δηλαδή, ένας πλούσιος να πει "εγώ πληρώνω φόρο μόνο για Άμυνα, Ασφάλεια και Εκκλησία, γιατί αυτών των υπηρεσιών κάνω χρήση ή αυτές τις αρμοδιότητες κρίνω ότι πρέπει να έχει το κράτος".
Για όλους αυτούς τους λόγους, η πρόταση του βουλευτή Τριανταφυλλίδη κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που και ο ίδιος θα επιθυμούσε.