Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν 400 εκατ. ευρώ!

Κώστας Πουλακίδας
Αποκαλυπτικά στοιχεία από τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής Σ. Φάμελλο
Το αστρονομικό ποσό των 418 εκατ. ευρώ φτάνουν οι οφειλές των κομμάτων, εκ των οποίων τα 400 εκατ. είναι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αποκάλυψε χθες ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων. Στην Επιτροπή κατέθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, που ήταν ο τελευταίος μάρτυρας από τις τράπεζες.
Ο Σ. Φάμελλος έδωσε τη συνολική εικόνα για τον δανεισμό των κομμάτων, όπως προκύπτει από όλες τις καταθέσεις των τραπεζιτών:
* Τα δάνεια ανέρχονται σε 417.782.013 ευρώ.
* Δεν εξυπηρετούνται τα 402.000.000 ευρώ από τα 417.782.013, επομένως εξυπηρετούνται μόνο τα 16.000.000 ευρώ!
* Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ οφείλουν μαζί 400.530.913 ευρώ.
* Η Ν.Δ. έχει οφειλές 210.835.840 ευρώ.
* Το ΠΑΣΟΚ έχει οφειλές 189.695.073 ευρώ.
Ανά τράπεζα τα οφειλόμενα είναι:
* Εθνική: 33.588.000 ευρώ.
* Πειραιώς: 358.892.000 ευρώ.
* Eurobank: 13.079.000 ευρώ.
* Attica: 12.230.000 ευρώ.
«Είναι 12,5 τόνοι χρυσού!» σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποπλήρωσε το δάνειό του

Από την πλευρά του, ο Αλ. Αντωνόπουλος ενημέρωσε ότι η Attica Bank έχει 10,2 εκατ. δάνεια σε κόμματα και 12,6 εκατ. σε ΜΜΕ (όταν ο συνολικός δανεισμός των τραπεζών στα ΜΜΕ είναι στα 1,3 δισ. ευρώ). Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν την εικόνα του κακοπληρωτή και στην Attica Bank, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει αποπληρώσει δάνειο 200.000 ευρώ που πήρε παλιότερα, αλλά και με το ΚΚΕ, που έχει «ομαλά εξυπηρετούμενο» δάνειο.
Ωστόσο, τα δάνεια της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καταγγελθεί παρ' ότι δεν αποπληρώνονται εδώ και πέντε έτη... «Έχουμε έξι μήνες για να σχεδιάσουμε τις κινήσεις, είτε ρύθμιση-αναδιάρθρωση είτε πλέον καταγγελία και νομικές ενέργειες» σημείωσε ο Αλ. Αντωνόπουλος.

Ν.Δ.: Δεν πλήρωσε ούτε δόση!

Η Ν.Δ. το 2011 πήρε δάνειο 2,4 εκατ. ευρώ και δεν έχει πληρώσει τίποτα! «Δεν έχει πραγματοποιήσει στην τράπεζά μας κάποια καταβολή» παραδέχθηκε ο Αλ. Αντωνόπουλος, ομολογώντας πως δεν έχουν πληρωθεί ούτε οι τόκοι. «Θα τα πάρετε από σήμερα σε 205 χρόνια» του είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας.
Η Attica Bank έχει αποστείλει επτά εξώδικες επιστολές (τέσσερις το 2012, δύο το 2013, μία το 2014), ενώ προέβη και σε έλεγχο στο υποθηκοφυλακείο για ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων. Και μετά τη συνεχιζόμενη αρνητική στάση της Ν.Δ. τη χαρακτήρισε ως «μη συνεργάσιμο δανειολήπτη»... Επισημαίνεται ότι οι προβλέψεις της Attica Bank για το δάνειο των 2,4 εκατ. είναι 1,289 εκατ. ευρώ.
Ο Σπ. Λάππας αποκάλυψε ότι το δάνειο της Ν.Δ. ελήφθη με εκχώρηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων του 2013 και του 2014, οι οποίες είχαν ήδη εκδοθεί στην τότε Αγροτική Τράπεζα (νυν Πειραιώς). «Μας έχουν έρθει έγγραφα με τις από 27 Ιουλίου 2010 και 6 Ιουλίου 2010 συμβάσεις του κόμματος με την τότε ΑΤΕ, που εκχωρήθηκαν δύο φορές, και το 2013, και το 2014, τα οποία εκχωρήθηκαν προς εσάς» τόνισε.
Ο Αλ. Αντωνόπουλος έπεσε από τα σύννεφα: «Δεν το γνωρίζω. Η σύμβαση εκχώρησης ρητά αναφέρει ότι η συγκεκριμένη εκχώρηση, το ποσό δεν έχει εκχωρηθεί κάπου αλλού, ότι είναι ελεύθερο βαρών» παραδέχθηκε τρεις φορές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος είπε ότι το Τμήμα Έγκρισης και Αξιολόγησης Πιστοδοτήσεων της Attica Bank στις 20 Οκτωβρίου 2010 είχε εισηγηθεί αρνητικά για τη χορήγηση δανείου 5 εκατ. στη Ν.Δ.

ΠΑΣΟΚ: Τελευταία καταβολή το 2011!

Τα ίδια και με το ΠΑΣΟΚ. Πήρε το 2010 δάνειο 5.000.000 ευρώ και η σημερινή οφειλή του είναι 6.500.000 ευρώ (με τις προβλέψεις της τράπεζας να ανέρχονται στα 5.711.000 ευρώ). Η τελευταία καταβολή που έκανε το ΠΑΣΟΚ ήταν το 2011 (204.000 ευρώ). «Αν κάνετε μια αναγωγή του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και του ύψους της κρατικής χρηματοδότησης με την οφειλή, η εκτίμηση είναι ότι θα εξοφληθεί σε 740 χρόνια» επισήμανε ο Σπ. Λάππας.

Πρώτος στη διαφημιστική πίτα ο Μαυρίκος

Όσον αφορά τα δάνεια στα ΜΜΕ, η Attica Bank έχει χαμηλή έκθεση. Όμως εντύπωση προκάλεσαν τα στοιχεία για τη διαφήμιση στα ΜΜΕ που δείχνουν ότι το 2015 τη μεγαλύτερη διαφημιστική δαπάνη πήρε η εταιρεία του εκδότη Μαυρίκου «Μαυρίκος ΑΕΒΕ», που έβγαζε την «Ακρόπολη», με 131.500 ευρώ σε σύνολο δαπάνης 1.800.000 ευρώ! Ο Αλ. Αντωνόπουλος απάντησε ότι «Έχει ασκηθεί δίωξη και κατά παντός υπευθύνου στους οργανισμούς ή φορείς του ευρύτερου Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και η Attica Bank που διαφημιζόταν στα μέσα των συγκεκριμένων προσώπων. Η θέση μου ως διευθύνοντος συμβούλου είναι λεπτή και γι’ αυτό αδυνατώ να απαντήσω στα σχετικά ερωτήματα».

Διαφήμιση σε κλειστά sites!

Αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Μπαλή, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank είπε ότι «Έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες εσωτερικές διαδικασίες επί των θεμάτων των διαφημίσεων. Στην τράπεζά μας για τις διαφημιστικές δαπάνες υπάρχει πενταμελής επιτροπή, η οποία εγκρίνει τις σχετικές δαπάνες και δεν υπάρχει ένα άτομο το οποίο εγκρίνει».
«Δίνετε και το 2015 διαφημιστικά ποσά σε sites, που το ένα έχει κριθεί ύποπτο και δεν λειτουργεί, ένα άλλο είναι υπό κατασκευή και φυσικά δεν λειτουργεί, ένα άλλο γράφει ότι είναι προς πώληση και το μόνο που κάνει είναι να φιλοξενεί links από άλλα ενημερωτικά sites και σε ένα άλλο site που μπήκα δεν υπάρχει ούτε η λέξη Αttica Bank» επισήμανε ο Σ. Μπαλής.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης ενδιαφέρθηκε αν έχει δώσει η τράπεζα εγγυήσεις σε εταιρείες οι οποίες συμμετέχουν τώρα στη διαγωνιστική διαδικασία για τα κανάλια. Ο Αλ. Αντωνόπουλος απάντησε ότι «Έχουμε δώσει μια εγγυητική επιστολή έναντι μετρητών στην υπό σύσταση εταιρεία του Γιάννη Καλογρίτσα Μονοπρόσωπη Α.Ε.», ύψους 8 εκατ. ευρώ, αφού κατέθεσε το συγκεκριμένο ποσό.

Καλούνται οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ

Σε μία εντυπωσιακή κίνηση προχώρησε η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, καθώς μετά από πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα αποφάσισε να καλέσει τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ!
Συγκεκριμένα βάσει της πρότασης Λάππα, που έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα, θα κληθούν:
1) Μπόμπολας για ΠΗΓΑΣΟ και ΤΗΛΕΤΥΠΟ
2) Ψυχάρης για ΔΟΛ και ΤΗΛΕΤΥΠΟ
3) Αλαφούζος για Καθημερινή
4) Αλαφούζος για ΣΚΑΪ,
5) Βαρδινογιάννης για STAR
6) Κοντομηνάς για ALPHA
7) Κυριακού για ΑΝΤ1
8) Αναστασιάδης για Πρώτο Θέμα και
9) Κουρτάκης για τα Παραπολιτικά
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, αφού συμφώνησε με την πρόταση Λάππα, πρότεινε να έρθει και ο διευθυντής της «Αυγής» να απαντήσει για την offshore που εμφανίζεται στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας. Επίσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος πρότειναν η πρόσκληση να αφορά και τους οικονομικούς διευθυντές ή τους διευθύνοντες συμβούλους των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου