Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Η κ. Μπακογιάννη και οι εισαγγελείς

Η κ. Μπακογιάννη δεν είχε όλα τα τυπικά προσόντα (Χάρβαρντ, Ταφτ’ς ή LSE). Έτσι, καπετάνιος στη φελούκα που ανήκει σε άλλο εφοπλιστικό τζάκι, ανέλαβε ο μικρός της αδερφός. Από τότε, υποπίπτει σε συνεχή ολισθήματα: βγάζει πίκρα και απελπίζει όλους όσοι πιστεύαμε στις ικανότητές της...
Ένα από τα χαρακτηριστικά της ελληνικής πολιτικής ζωής είναι η οικογενειοκρατία. Και μια σύμπτωση: σε κάποιες περιπτώσεις οι επίγονοι, όταν δεν είναι απλώς «λίγοι», είναι από ανόητοι έως μικρόνοες.
Τα παραδείγματα πολλά, αλλά η δίωξη για προσβολή της μνήμης τεθνεώτος παραμονεύει. Ωστόσο, οι συμπεριφορές επιγόνων πρώτης γραμμής εν ζωή, θαρρώ πως επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η διαδοχική καταστροφική διακυβέρνηση της χώρας από «γόνους», από παιδιά που μεγαλώνοντας μέσα στα «τζάκια» γνώριζαν ότι δεν πάνε στο Χάρβαρντ, στο Μπέρκλεϊ ή στο LSE για να γίνουν επιστήμονες και να βγάλουν το ψωμί τους, αλλά για να αναλάβουν κάποια στιγμή -ως πολιτικοί- να καταβροχθίζουν το δικό μας.
Υπάρχουν όμως και αυτοί που όταν έφτασαν σε ηλικία να διεκδικήσουν την ψήφο μας, την πήραν μεν (αλίμονο!), αλλά ώς εκεί. Η αναρρίχηση στην ηγεσία ενός κόμματος (έστω και κληροδοτημένου) απαιτεί και αρκετά άλλα.
Η κ. Μπακογιάννη δεν είχε όλα τα τυπικά προσόντα (Χάρβαρντ, Ταφτ’ς ή LSE). Έτσι, καπετάνιος στη φελούκα που ανήκει σε άλλο εφοπλιστικό τζάκι, ανέλαβε ο μικρός της αδερφός. Από τότε, υποπίπτει σε συνεχή ολισθήματα: βγάζει πίκρα και απελπίζει όλους όσοι πιστεύαμε στις ικανότητές της.
Έτσι, πριν από λίγες μέρες, η κ. Μπακογιάννη, ζήτησε την παρέμβαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ σε σχέση με το Σχέδιο Β που φέρεται να είχε καταρτιστεί για λογαριασμό της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.

Τα σχέδια διώκονται;

Αν δεν με γελά το Wikipedia, η κ. Ντόρα «σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και συνέχισε τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών». Λίγα, απέναντι στο ΜΒΑ (Χάρβαρντ) του κ. Σαμαρά κι έτσι έχασε την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, το 2009.
Το ερώτημα είναι: μα ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα κάτι από αυτά τα υποτιθέμενα παράνομα που ισχυρίζεται ο κ. Γκάλμπρεϊθ ότι εισηγήθηκε; Λαθεύει ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μεϊμαράκης που δήλωσε δημοσίως ότι μια κυβέρνηση οφείλει να έχει ένα Σχέδιο Β όταν διαπραγματεύεται;
Το γεγονός ότι όλη η δεξιά αντιπολίτευση πέρσι το καλοκαίρι απαιτούσε από την κυβέρνηση (ως ατζέντης των δανειστών) να αποκαλύψει αν έχει Σχέδιο Β, μάλλον το ξέχασε η κ. Ντόρα. Ας είναι. Τα όσα λέει η κ. Μπακογιάννη θα ήταν άνευ σημασίας αν δεν ήταν αδερφή του προσωρινού αρχηγού της Ν.Δ. και κόρη του γενάρχη της φαμίλιας. Έτσι, όταν ζητεί παρέμβαση εισαγγελέων, θα πρέπει να εξηγεί αν η Δικαιοσύνη οφείλει να εξετάζει μόνο τις καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης ή εν γένει όλες τις καταγγελίες σε βάρος πολιτικών.
Αντιθέτως, το σκάνδαλο Siemens στην Ελλάδα, που αποκαλύφθηκε στη Γερμανία και στη συνέχεια ήρθε στην ελληνική Βουλή για να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης, υπήρξε. Και η ζημιά των 2 δισ. ευρώ που καταλόγισε η Βουλή (χρήματα που πήγαν στα ταμεία (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) κατέβηκε από την κυβέρνηση που στήριζε η κ. Ντόρα στα 180 εκατομμύρια (που κι αυτά δεν καταβλήθηκαν).
Και κάποιοι εισαγγελείς που ξέχασαν να ζητήσουν μετάφραση της δικογραφίας πριν από 18 χρόνια, τα βάζουν με την τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Θυμίζω ότι κάποιοι από τους βασικούς κατηγορούμενους έφυγαν κανονικότατα από την Ελλάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών η κ. Μπακογιάννη και απολαμβάνουν τώρα ασυλίας στη Γερμανία ή στη Λατινική Αμερική.

Τη Siemens και τα μάτια μας

Φυσικά, η κ. Μπακογιάννη δεν θέλει να συζητάει το σκάνδαλο αυτό, μιας και η τότε κακή αντιπολίτευση είχε προβάλει τη χορηγία ενός τηλεφωνικού κέντρου Siemens για τον εξοπλισμό του γραφείου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα στοιχεία για πολλές συναντήσεις της ίδιας της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Χριστοφοράκο προφανώς και δεν αφορούν τους εισαγγελείς.
Αλήθεια, η μη αποπληρωμή του δανείου των 300.000 ευρώ στην εφημερίδα «Κήρυκας Χανίων», που κατά σύμπτωση ανήκε στον μπαμπά και στον αδερφό είναι κολάσιμη πράξη; Σηκώνει εισαγγελέα;
Μάλλον όχι είναι η απάντηση, όταν το «φέσι» του κόμματός της στις τράπεζες κανονίστηκε να εξοφληθεί σε 261 χρόνια.
Τέλος, η κ. Μπακογιάννη καταγγέλλει την κυβέρνηση για προσπάθεια επιβολής... αυταρχικού καθεστώτος στα ΜΜΕ και απειλεί ότι «στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Οκτώβριο, αυτό το θέμα θα καταστεί μείζον». Η κυρία θέλει να μας θυμίσει ότι είναι ακόμη επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ασχέτως αν διορίστηκε εκεί -από την κυβέρνηση Σαμαρά- τον Οκτώβριο του 2012! Οποία ευθιξία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου