Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Τρία σε ένα για την αθλιότητα



Ο Δεξιός καρκίνος είναι μεταστατικός (Θαν. Καρτερός)

Η χθεσινή αθλιότητα υπογράφεται από τον Κουμουτσάκο και τον Γεωργιάδη. Διακοπές πολυτελείας για τον Τσίπρα και 54 άτομα στην Πάρο με αφορμή τα εγκαίνια για το νέο αεροδρόμιο. Απλώθηκε το νέφος στα sites της διαπλοκής και της προσκολλήσεως, συνδέθηκε και με την -εκ πρώτης όψεως άτοπη τέτοιες μέρες- τροπολογία για τη συνοδεία στα ταξίδια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και κάποιων υπουργών κι έδεσε το γλυκό: Ο Τσίπρας πέρασε μια τροπολογία για να εξασφαλίσει δωρεάν διακοπές πέντε αστέρων στα στελέχη του.
Υπάρχει κάτι τοξικό και καρκινογόνο στη λάσπη που παράγει και διαθέτει η Ν.Δ. Τοξικό και καρκινογόνο όχι μόνο από την άποψη ότι δηλητηριάζονται οι εύπιστοι και οι πρόθυμοι, παραμορφώνεται η κρίση τους και διαμορφώνεται μια εικόνα στρεβλή για τα πάντα. Ούτε μόνο από την άποψη ότι τα χημικά απόβλητα που φιλοξενούνται από τα ΜΜΕ της Δεξιάς, της ντροπαλής Δεξιάς και της Άκρας Δεξιάς προκαλούν καρκινικές παραμορφώσεις σε ό,τι ονομάζουμε ενημέρωση. Αλλά και από την άποψη -κι αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό- ότι ο δεξιός καρκίνος είναι μεταστατικός.
Μεταστατικός, μάλιστα. Διότι απλώνεται σε όλο το πολιτικό σύστημα. Και δεν μιλάω εδώ για το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που στήνονται στην ουρά για να γεμίσουν την καραβάνα τους με το καθημερινό συσσίτιο της Ν.Δ. Μιλάω για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση. Που ανεπαισθήτως μας σπρώχνουν να ασχολούμαστε με αθλιότητες, να απαντάμε σε αθλιότητες, να καταγγέλλουμε αθλιότητες. Όπως χθες, για παράδειγμα, με τη λάσπη Πάρου, για την οποία το Μαξίμου υποχρεώθηκε να απαντήσει. Βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και καταγγέλλοντας άλλη μια φορά τον γκαιμπελισμό της Ν.Δ.
Νικητής όμως από τέτοιες «μάχες» είναι μόνο οι φασίστες και όσοι έχουν λυσσάξει να ισοπεδώσουν τα πάντα. Διότι η εικόνα που σχηματίζει ο πολίτης είναι ότι ο ίδιος καίγεται και τα κόμματα αλληλολασπώνονται. Συνεπώς, μας αρέσει είτε όχι, φοβάμαι ότι το Μαξίμου τουλάχιστον πρέπει να αφήσει μόνη τη Ν.Δ. στο λασποταξίδι. Όπως ακριβώς έκανε ο Τσίπρας που δεν πήγε στη συζήτηση για την Εξεταστική. Αν τους αρέσει η λάσπη, ας παραμείνουν σ’ αυτή. Πρέπει να γίνει όμως σαφές ότι η κυβέρνηση έχει πιο σοβαρά πράγματα από τις λασπομαχίες να κάνει...

Πόσο ευρωπαίοι είναι οι Μένουμε ευρώπη; (Αν. Γιάμαλη)

Θυμόμαστε όλοι και όλες ποιες πολιτικές και μιντιακές δυνάμεις σήκωσαν στην πλάτη τους το «Ναι» του περασμένου Ιουλίου. Θυμόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε κυβέρνηση και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ανανέωσε τη λαϊκή εντολή, απλά κατήγγειλε τις κάτω από τη ζώνη πρακτικές των καναλιών που όλοι παρακολουθήσαμε από τους δέκτες μας. Δεν τις μπλόκαρε όμως, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές ξεπερνούσαν κατά πολύ τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και του πολιτικού πολιτισμού... «Τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το 'Ναι'» αναρωτιόταν on camera η ανκοργούμαν, ενώ λίγο πιο κάτω στα κουμπιά του τηλεκοντρόλ εκπομπές χωρίς το σήμα του καναλιού εξέπεμπαν και κήρυτταν τη βιβλική καταστροφή που θα ακολουθούσε αν ο «λαουτζίκος» έλεγε «Όχι»... Αναλυτές μικραναλυτές, πουθενάδες και μη επαναλαμβάναν τους κινδύνους, υπαρκτούς και φανταστικούς μιας εξόδου από την Ευρώπη... Μέχρι και ο Σάκης Ρουβάς επιστρατεύτηκε.

Την Τετάρτη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, ένας υπέρμαχος του ευρωπαϊσμού -του παντελονάτου σαμαρικού ευρωπαϊσμού-, ο Δημήτρης Σταμάτης, απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συμβασιούχο της ΕΡΤ Αννέτα Καββαδία, η οποία του είπε ότι θα τον ακολουθεί το «μαύρο» της ΕΡΤ, απάντησε «Όταν η ΕΡΤ είχε άτομα σαν εσάς, καλά κάναμε και την κλείσαμε γιατί ήσασταν φερέφωνο και ιεροκήρυκες του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι φιλοευρωπαίοι που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως θέλει να ελέγξει τα κανάλια παραδέχονται ότι έκλεισαν την ΕΡΤ -που επί των ημερών τους είχε γίνει αντικείμενο κριτικής, με τους επικριτές να την παρομοιάζουν με την ΥΕΝΕΔ- γιατί οι εργαζόμενοι σε αυτήν, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Σταμάτη, υποστήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί, που όπου σταθούν εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ πως εφαρμόζει πρακτικές Βόρειας Κορέας, υποστηρίζουν την ορθότητα του «μαύρου» τρία χρόνια μετά όχι ως αναγκαία περικοπή στον κρατικό προϋπολογισμό, όπως ισχυρίστηκαν τότε, αλλά ως κίνηση άσκησης ελέγχου.
Είναι οι ίδιοι που ανανέωναν τις προσωρινές άδειες των φιλοευρωπαϊκών καναλιών νύχτα, χωρίς διαγωνισμό διαφάνεια ή αντίτιμο (άμεσο γιατί έμμεσο υπήρχε) επί χρόνια... Και μάλιστα όχι όποια νύχτα, προτιμούσαν τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.
Σήμερα αυτό το φιλοευρωπαϊκό στρατόπεδο λέει πως (ότ)αν αναλάβει την εξουσία, θα άρει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μάλλον, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, δεν ενδιαφέρονται τόσο για την ευρωπαϊκή υπόληψη της πατρίδας, γιατί αλλιώς δεν εξηγείται το ότι δεν ενοχλούνται που έχουμε την ντροπιαστική αποκλειστικότητα της μοναδικής χώρας της Ε.Ε. στην οποία ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει διαγωνισμός για τα ιδιωτικά κανάλια. Το κανάλι ντουντούκα του «Γέρουν, γερά» έβγαλε και σποτ με το οποίο τονίζει ότι πληρώνει και τις εισφορές του, λες και θα μπορούσε να μην το κάνει σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα... Τα κανάλια και οι φίλοι τους, που μέχρι και στους δρόμους βγήκαν για να υπερασπιστούν την ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, είναι αντίθετοι με τη διεξαγωγή ενός τυποποιημένου και αδιάβλητου διαγωνισμού με σαφείς όρους και διαφάνεια... Δεν είναι αντίθετοι -όπως παραδέχθηκε ο κ. Σταμάτης- να ρίχνουν «μαύρο» στο κρατικό κανάλι για λόγους «γραμμής»... Ευρωπαϊσμός α λα Κιμ Γιονγκ Ουν...

Το σύνηθες τρίγωνο της (λαικιστικής) αντιπολίτευσης (Ν. Λιονάκης)

Ο θόρυβος γύρω από την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σχετικά με λεπτομέρειες των επισκέψεων κορυφαίων πολιτειακών και κυβερνητικών αξιωματούχων στο εξωτερικό έρχεται να καταδείξει τη βιασύνη που επιδεικνύουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι στον καθημερινό αγώνα δρόμου που κάνουν να ασκούν δομική αντιπολίτευση.
Μια αντιπολιτευτική ρητορική την οποία εμποτίζουν όλο και συχνότερα και εντονότερα με έναν ακραία λαϊκιστικό χαρακτήρα. Αυτό τον “λαϊκισμό” που, παρ' όλα αυτά, ως “μεταρρυθμιστικές” πολιτικές δυνάμεις καταγγέλλουν και κατήγγειλαν εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο εκείνος ήταν αντιπολίτευση. Τα τρία κόμματα γνωρίζουν ότι το δυνατό σημείο αυτής της κυβέρνησης είναι η σχέση της με τον κόσμο κι αυτό ακριβώς προσπαθούν να πλήξουν, τις περισσότερες φορές με ωμό τρόπο.
Η Ν.Δ. -ποιος ξέρει με ποια λογική- έτρεξε να συνδέσει μια τροπολογία που αφορά επίσημες επισκέψεις εθνικού χαρακτήρα στο εξωτερικό με το σημερινό ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στην Πάρο, όπου εγκαινιάζει το αεροδρόμιο, περιγράφοντας τριήμερες διακοπές μιας παρέας 54 ατόμων. Αποτέλεσμα ήταν να εκτεθεί βαριά από την ίδια την πραγματικότητα.
Εντάξει η Ν.Δ. Όμως την τελευταία περίοδο, τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούν και οι οιονεί εταίροι του νέου φορέα της “Κεντροαριστεράς”, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Για την απλή αναλογική, τη συνταγματική αναθεώρηση, τις ανακοινώσεις για το κοινωνικό κράτος, τα ταξίδια... Χαρ. Τρικούπη, Σεβαστουπόλεως, Λ. Συγγρού συναγωνίζονται ποιος θα αντιπολιτευτεί καλύτερα. Το αποτέλεσμα είναι η επιχειρηματολογία τους να ταυτίζεται όλο και πιο πολύ. Τα κόμματα που με τις κυβερνήσεις τους οδήγησαν τη χώρα στη βαθύτερη κρίση που έχει ζήσει ποτέ στη σύγχρονη Ιστορία της κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι την ώρα που “η κοινωνία στενάζει”, έφερε μια τροπολογία για να μένουν τα κυβερνητικά στελέχη σε “πεντάστερα ξενοδοχεία”.
Επί της ουσίας, η εν λόγω τροπολογία ρυθμίζει, με αυτονόητο για επίσημες ευρωπαϊκές κυβερνητικές αποστολές τρόπο, συγκεκριμένες ανάγκες και δεν συνιστά καν θέμα άξιο συζήτησης.
Εφόσον τα τρία κόμματα εντοπίζουν φέτος μια δραματική κατάσταση που... παρέβλεπαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια της κρίσης, οφείλουν για λόγους σεβασμού απέναντι «στην κοινωνία που στενάζει» στοιχειώδη σοβαρότητα στον αντιπολιτευτικό ρόλο τους. Ειδάλλως, την αποπροσανατολίζουν με άγαρμπο λαϊκιστικό τρόπο από τα πραγματικά προβλήματα.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου