Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Οι δικηγόροι των καναλαρχών στη Βουλή!


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

 Στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη χορήγηση τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας, ακούγοντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και ειδικά τους Βενιζέλο, Λοβέρδο και Φορτσάκη, είχες την εντύπωση ότι αγορεύουν οι δικηγόροι των καναλαρχών! Φούσκωσαν οι αδένες του καθηγητή συνταγματικού δικαίου για να αποδείξει ότι η νομοθέτηση είναι αντισυνταγματική διότι δεν έχει συσταθεί ακόμα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο δεν έχει συσταθεί βάσει σχεδίου της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που αρνήθηκαν να καταθέσουν προτάσεις σε διαρκείς συνεδριάσεις του προεδρείου της Βουλής για τη νόμιμη και έγκαιρη σύσταση.
Μιλούν για αντισυνταγματικότητα λες και το καθεστώς που υπάρχει έως σήμερα είναι το υπόδειγμα νομιμότητας και του πλουραλισμού. Διάβασα πρόσφατα αποσπάσματα από το βιβλίο του Βασίλη Λαμπρίδη, που διετέλεσε πρόεδρος του ΕΣΡ από το 2000 έως το 2002 που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ποτέ δεν δόθηκαν οι άδειες στα τηλεοπτικά κανάλια. Όπως αναφέρει, τον Σεπτέμβριο του 1997 είχε προκηρυχθεί από το υπουργείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης διαγωνισμός χορήγησης αδειών λειτουργίας σε έξι ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Οι φάκελοι των υποψηφίων αυτού του ξεχασμένου διαγωνισμού έφτασαν τελικά στο ΕΣΡ τον Απρίλιο του 2001 (!) οπότε άρχισε ο έλεγχος των στοιχείων υπό την εποπτεία και ευθύνη του αναπληρωτή προέδρου του ΕΣΡ Σπύρου Φλογαΐτη.
Στο σημείο αυτό παρακαλώ την προσοχή σας. Παρά τις διευκολύνσεις που δόθηκαν στους διαγωνιζόµενους για την προσαγωγή πρόσθετων στοιχείων, όλοι οι φάκελοι παρέµειναν ελλιπείς! Έλειπαν κυρίως δηλώσεις των µετόχων των σταθµών αναφορικά µε την προέλευση των κεφαλαίων τους (πόθεν έσχες), όπως και στοιχεία σχετιζόμενα επίσης µε την οικονοµική αυτοτέλεια των μετόχων. Τι ωραία. Συνεχίστηκε το παράνομο πάρε - δώσε μεταξύ του δικομματισμού, των καναλαρχών και των τραπεζών που χορηγούσαν τα θαλασσοδάνεια.
Η νέα ηγεσία της Ν.Δ. υπόσχεται θεαματικές μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμούς. Αλλά ειδικά σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα στο χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου πρέπει να μείνει απείραχτο. Γιατί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου