Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Κραχ από το σχιστολιθικό πετρέλαιο

KST


Η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου από τον Ιούνιο, οφειλόμενη σε οικονομικά αλλά και πολιτικά αίτια, εξουθένωσε τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, το Ιράν ακόμη και τη Ρωσία, ενώ  απειλεί με κραχ τις ίδιες τις ΗΠΑ. Η νέα και μόνη ανθούσα αμερικανική βιομηχανία, της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου με την υδρορηγμάτωση σχιστολίθων (μέθοδος φράκινγκ), τείνει να καταρρεύσει λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Ήδη σήμερα το οικονομικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ ανέφερε ότι σε 19 αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικής εκμετάλλευσης η εξόρυξη πετρελαίου γίνεται με ζημία. 
Η κατάρρευση αυτή μπορεί να είναι ανάλογη εκείνης του 2008 καθώς η Wall Street, η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και πολλές ιδιωτικές τράπεζες επένδυσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη μέθοδο παραγωγής πετρελαίου καθώς υπόσχονταν σημαντικά κέρδη.
Ο φρενήρης ενθουσιασμός έχει δημιουργήσει πλέον μια οικονομική φούσκα που υπερβαίνει το 200 δις δολάρια και η οποία κινδυνεύει να «σκάσει» άμεσα λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Η αμερικανική επανάσταση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σχιστόλιθου(2009-2015) συντελέστηκε από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή τους με δάνεια μέχρι και 113 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και 241 δις δολάρια σε ομόλογα σύμφωνα με την Dealogic. Σήμερα, καταρρέουν όλες από τις οφειλές τους, καθώς ελάχιστες είναι οι εταιρείες που είναι κερδοφόρες με τιμή κάτω από 50 δολάρια το βαρέλι. Κατά την ίδια περίοδο τα χρέη των 60 μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ (από 155) εκτινάχθηκαν από 100 δισεκατομμύρια στα 206 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ακόμη και στην Ευρώπη, μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η BNP Paribas, η Societe Generale, Credit Agricole, η Deutsche Bank και η UBS υφίστανται συνέπειες από την εμπλοκή τους στη φούσκα παράλληλα με την αμερικανική JP Morgan, τη Citigroup, τη Wells Fargo και τη Bank of America.
Αυτά τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα έχουν κερδίσει αμοιβές άνω των 740 εκατ δολάρια για τις συμβουλές τους σε αναδιάρθρωση ή προμήθειες του χρέους για την πώληση αυτών των προϊόντων υψηλής απόδοσης, λαμβάνοντας παράλληλα μέριμνα για τον εντοπισμό πιθανών ζημιών. Αλλά για εκείνους που δεν έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα δάνειά τους έγκαιρα, τα πράγματα είναι άσχημα.
Τα τελευταία χρόνια, η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκε από 5,1 εκατομμύρια βαρέλια / ημέρα το 2009 σε 9.700.000. Αυτή η μαζική αύξηση αποσταθεροποίησε τις αγορές. Αντί όμως για την επίτευξη σταθεροποίησης της παραγωγής στις ανάγκες της προσφοράς και ζήτησης, η βιομηχανία σχιστόλιθου είναι υποχρεωμένη να εξαγάγει το μέγιστο, προκειμένου να αποπληρώσει τους τόκους των δανείων. Έτσι, αν ισχύει ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου έχει ως στόχο να πλήξει τις αντιπάλους των ΗΠΑ όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, το Ιράν, τώρα γυρίζει μπούμεραγκ εναντίον τους και να πλήξει το όνειρο της ανάταξης της αμερικανικής ηγεμονίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου