ΤΟΥ ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ

Έπεσαν από τα σύννεφα οι άνθρωποι των παρεξηγημένων μέσων «ενημέρωσης» από την αποκάλυψη ότι εκδότης και δημοσιογράφοι είχαν στήσει κύκλωμα εκβιασμού επιχειρήσεων, μικρών και μεγάλων, ιδιωτικών και δημόσιων, και αποκόμιζαν γύρω στα 500.000 μηνιαίως. Εξ ου και φέρθηκαν αναλόγως στην είδηση.
Ήρθε και η δήλωση του κ. Κούγια ότι πρόκειται για ασήμαντη υπόθεση και καπάκι (την παραθέτω αυτούσια) η ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ που «παρακολουθεί με ανησυχία την ειδησεογραφία και όλες τις εξελίξεις γύρω από τη σύλληψη δύο δημοσιογράφων και ενός εκδότη με κατηγορία τον εκβιασμό επιχειρηματιών, ΔΕΚΟ και τραπεζών. Η Δικαιοσύνη θα αποφανθεί. Τέτοια γεγονότα, όμως, και κυρίως η συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνονται δεν μπορούν να αποκλείσουν προβληματισμούς. Η ΕΣΗΕΑ απαιτεί να διαλευκανθεί πλήρως και στο συντομότερο χρονικό διάστημα η δύσοσμη αυτή υπόθεση και δηλώνει εκ προοιμίου ότι θα καταδικάσει και θα αποβάλει από τους κόλπους της όσους δημοσιογράφους αποδειχθεί ότι ενέχονται σε αυτή. Επίσης, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ θέλει να δηλώσει για άλλη μια φορά τη θέση του υπέρ της πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά και στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και την απόλυτη αντίθεσή του στα φαινόμενα της διαπλοκής» (ο τονισμός με μαύρα γράμματα είναι δικός μου).

Ποια διαπλοκή;

Και αρχίζω από το τελευταίο, τη διαπλοκή. Ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ κατηγορείται για μη υποβολή «πόθεν έσχες» επί σειρά ετών (και μάλιστα τα χρόνια που αγόρασε τον όμιλο), πράξη που μάλλον έχει παραγραφεί. Επίσης, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για τον κρινόμενο ως μη σύννομο δανεισμό του από τράπεζα, ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ. Μαζί του κατηγορούνται και δέκα στελέχη της τράπεζας. Είναι αυτή η διαπλοκή που εννοεί η ΕΣΗΕΑ και ο συντάκτης του κειμένου του Δ.Σ.; Μήπως η «συγκυρία» αναφέρεται και στα λοιπά θαλασσοδάνεια προς εθνικά κυρίως ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, που ξεπερνούν της 800.000 εκατομμύρια ευρώ; Και από ποιον απαιτεί η ΕΣΗΕΑ να γίνει η διαλεύκανση στο συντομότερο δυνατό διάστημα;
Να μη θυμίσω ότι, από όσους κατά καιρούς διέγραψαν οι συνδικαλιστικές μας ενώσεις, ουδείς έχασε τη δουλειά του, διότι το αίτημα για άδεια άσκησης επαγγέλματος θεωρείται περιορισμός της ελευθεροτυπίας.
Όταν η ΕΣΗΕΑ ζητάει την πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά και στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, εννοεί, π.χ., και των τηλεοπτικών σταθμών Mega και Star; Σε ποιον ανήκει ο Star; Σε ποιον ανήκουν ο AΝΤ1 και ο Μακεδονία TV; Πώς λοιπόν παραπονιούνται στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ότι με τις τέσσερις άδειες που θα δοθούν δεν ισχύουν κανόνες που να διασφαλίζουν τη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ και ότι δεν τερματίζεται η συγκέντρωση των ΜΜΕ που συνδέεται με επιχειρηματικά ή πολιτικά συμφέροντα; Αν θέλουν να εκπέμπουν με τη σημερινή μορφή σήματος, μπορούν να διπλασιάσουν τον αριθμό των συχνοτήτων που θα διεκδικήσουν. Αυτοί θέλουν βέβαια να μην πληρώσουν, εξ ου και ο λυσσαλέος πόλεμος κατά της κυβέρνησης που, κατά τον κ. Ψυχάρη, μετράει μέρες. Μήπως είναι αυτή η συγκυρία;
Οι φερόμενοι λοιπόν ως εκβιαστές, με ιστορικούς τίτλους -όχι κατ' ανάγκην θετικά αξιολογημένους- στα χέρια τους, φρόντισαν να στήσουν και μια αρμαθιά ιστοσελίδων (sofokleous.gr., akropolipress.gr/ κ.λπ.), οι οποίες αναπαρήγαγαν τα όσα έγραφαν.
Η αποκάλυψη της δράσης των τριών έγινε από τη διορισμένη (από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.), διοίκηση της ΕΥΔΑΠ. Ώς τότε οι κατηγορούμενοι είχαν λάβει από τη νεοδημοκρατική διοίκηση πάνω από 300.000 ευρώ σε ενάμιση χρόνο έναντι... διαφήμισης.
Ε, και; Θέλω να θυμίσω ότι έχουμε σωρεία ανάλογων περιπτώσεων που έφτασαν στη Δικαιοσύνη αλλά και υποθέσεις απίστευτου κανιβαλισμού σε βάρος προσωπικοτήτων, οι οποίες γεμίζουν ένα τεράστιο καλάθι αχρήστων στο κόσμο της ελληνικής δημοσιογραφίας, διότι προέχει η εξεύρεση θέσεων εργασίας. Μην ξεχνάμε τον αγώνα υπέρ του δικαιώματος διπλοθεσίας των εργαζομένων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης από τους ίδιους που τώρα φωνάζουν ότι η επιβολή της έννομης τάξης στα ιδιωτικά μέσα θα φέρει απώλειες 3.000 θέσεων εργασίας. Στα κανάλια που προανέφερα, μαζί με αυτά της θολής ιδιοκτησίας, οι εργαζόμενοι δεν ξεπερνούν τους 2.500 χιλιάδες...
 

Οι «συνήγοροι»

Το βράδυ της Τρίτης παρακολούθησα για λίγο στην εκπομπή του Πρετεντέρη την απόπειρα του δημοσιογράφου της εφημερίδας "Τα Νέα" κ. Παπαχρήστου να "δει" τον υπουργό Νίκο Παππά πίσω από τη δράση των συλληφθέντων. Από κοντά κι ο κ. Λοβέρδος, που υποστήριξε ότι δεν έχει σημασία αν οι δύο από τους τρεις είχαν καταλάβει θέσεις σε δημόσιο νοσοκομείο, στο υπουργείο εξωτερικών, στην ΕΥΔΑΠ (τι σύμπτωση κ.λπ.) επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ.
Την απάντηση έδωσε η δημοσίευση απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, στις οποίες ο ένας από τους κατηγορούμενους διατάζει κάποιον άλλο να γράφει υπέρ του Παππά για να φαίνεται ότι έχουν από πίσω τους ισχυρούς της κυβέρνησης. Δεν θέλω να θυμίσω τις ιστορίες πεθαμένων εκδοτών και την ατιμωρησία και ανοχή που απολάμβαναν, όπως και κάποιοι ζώντες. Η αηδία περισσεύει.